FRA

Zene Színház Tánc

2018-05-22 20:00 2018-05-22 21:30 Koncert - OZMA, a "Welcome Home" album bemutatója

Hozzáadom a naptáramhoz

Koncert - OZMA, a "Welcome Home" album bemutatója

2018. május 22. 20:00 - 21:30

Az OZMA, melynek tagjai mostanra már a harmincas éveik derekán járnak, 2001-ben alakult, így afféle UFO-nak számítanak a jazz világában, ahol csapatok jönnek létre és szűnnek meg, gyakran viharos gyorsasággal.  Aligha véletlen a NASA SETI projektjének ősére utaló OZMA név, amely óriási műholdak segítségével a Nevadai sivatagban próbálta észlelni az intelligens élet jeleit. A tudományos fantasztikum, a képzeletbeli és az álom soha nem állt távol a zenekartól.

Az OZMA kezdetektől fogva izgalmas világba kalauzolta hallgatót. Képzeljük el a Rage Against the Machine-t Coltrane-nel az élén, Ray Andersont a Radioheaddel, vagy azt ahogy Frisell beszáll New Orleans valamelyik legjobb rezesbandájába... A kivintettnek szinte lételeme a valószerűtlenség: zenéjük nagyvonalú, kreatív és örömteli keveréke mindannak, ami izgalmas és kalandos, kockázatos és lenyűgöző – a kifinomult ínyenc és a kíváncsi újonc számára egyaránt.

Az OZMA több mint másfél évtizednyi története az utazások és találkozások végtelen sorának történe is egyben. Több mint 250 koncertet adtak 4 kontinensen, s számtalanszor működtek együtt helyi zenészekkel, mint például 2008-ban Burkina Fasón mandingo zenészekkel, Nepálban 2009-ben, Kanadában 2010-ben, ilyen volt az OZMA és a Darpana együttes hihetetlen transzkontinentális showja indiai táncosokkal és zenészekkel Gujaratban 2012-ben, részvételük Dél-Afrikában a "20!" fesztiválon 2014-ben, no és és természetesen egyik dédelgetett kedvencük, a hat elzászi fúvóssal kiegészített OZMA Orkestra is.

Welcome Home címet viselő hatodik, legújabb albumukon afeletti kézzelfogható örömüket, hogy a csapat visszatért eredeti felállásához, öt évnyi turné emlékei és történetei színesítik. Az Ouagadougou-i maquis-bárokban áttáncolt éjszakáktól a lenyűgöző minszki Hotel Olimpia régi szovjet bájáig; az alig pár órával az Új-Delhi-beli koncertjük előtt egy tucat indiaival fából összeácsolt színpadtól az Északi-sarkkörön fekvő norvég Tromso-beli koncertjük miatt elszalasztott északi fényig, az OZMA mesél és mesél... Az élet történetei dalokat teremtenek, s fordítva is igaz, a dalok történeteket keltenek életre...

A Welcome Home mesteri technikával, jó adag humorral és érzelemmel tárja elénk az öt arcátlan zenész klasszisát és komolytalanságát egyaránt. Tapogatózás, ideges dallamok, pop-himnuszok, ijesztő groove-ok, rémisztő morgások, elsuttogott titkok, pusztító riffek, hatalmas energiatartalékok, ördögi rúgkapálások, hasonmások és ellenpontok, álomszerű országok és hangrobbanások – a Welcome Home igazi szabad kortárs jazz, mely számtalan zenei stílus párlataként teremti meg az „ozmikus” hangzást.

2018-05-22 20:00 2018-05-22 21:30 Koncert - OZMA, a "Welcome Home" album bemutatója

Hozzáadom a naptáramhoz

BMC Opus Jazz Club

http://opusjazzclub.hu/

Budapest, Mátyás u. 8, 1093

Phone: (1) 216 7894