FRA

Kulturális együttműködés

Kulturális együttműködés

A Magyarországi Francia Intézet célja, hogy erősítse a két ország közötti kulturális kapcsolatokat, a szólásszabadság és gondolatok szabad áramlása jegyében segítse elő az intézmények közötti együttműködést.

 • Tevékeny részvétel a kulturális és gazdasági diplomáciában, Intézetünk különféle szervezeti egységeivel együtt. 

A Magyarországi Francia Intézet szándéka a kulturális és kreatív iparágak fontosságának hangsúlyozása és népszerűsítése a filmművészet, az irodalom, a zene és a design terén, valamint kortárs francia színpadi előadások megismertetése a magyar közönséggel.

 • Vitaestek és könyvkiadás 

Az Intézet a francia nyelven megjelent könyvek kiadása mellett (https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/mediatar/konyviroda/index.html), írók, költők, gondolkodók Magyarországra meghívásához is nyújt segítséget. A Francia Intézet arra törekszik, hogy tevékenységet a már meglévő programokba is beépítse: Gondolatok Éjszakája, Labcitoyen, francia-német kulturális alap, illetve hogy feltárja a Magyarországi Francia Nagykövetséget és az Intézetet több éven át mozgósító témákat: nők a magyar társadalomban, jogállam/sajtószabadság, európaiság.

• Művészek, gondolkodók, programszervezők szakmai utaztatása 

A művészek, gondolkodók és programszervezők szakmai utaztatása a Magyarországi Francia Intézet prioritása, ez a tevékenység ugyanúgy hozzájárul a Franciaország és Magyarország közötti kapcsolatok erősítéséhez, mint a kortárs francia alkotások magyar színpadokon való megjelenése.

• Az Intézet kulturális központi szerepének megerősítése 

Az Intézet szerteágazó együttműködéseken keresztül is erősíti kulturális központi szerepét. Ezen kooperáció keretében működünk együtt a nagy filmfesztiválokkal, múzeumokkal és kulturális helyszínekkel.