FRA

Partnerek

Magyarországon öt Alliances françaises található: Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Pécsett és Szegeden. A hálózatot a Budapesti Francia Intézet Oktatási és Nyelvi Együttműködési Osztálya (SCEL) koordinálja. 

Az Alliances-okban általános és szaknyelvi franciaoktatás folyik 4 éves kortól. Az Alliances-ok francia mint idegennyelv vizsgaközpontként is működnek (DELF, DALF).

Az Alliances-okban frankofón médiatár is üzemel, továbbá egész évben szerveznek kulturális programokat, olyan csúcsidőszakokkal, mint például a márciusi Frankofónia hete.

Kapcsolat: Jacqueline Plesssis

Az 1989-ben alapított Magyarországi Franciatanárok Egyesülete (AHEF) a magyar iskolákban és egyetemeken tanító franciatanárokat tömörítő szervezet. Az egyesület konzultációs szerepet tölt be a magyarországi franciatanításban. Az AHEF céljai a következők:

  • a francia nyelv és a frankofón kultúrák népszerűsítése Magyarországon,
  • együttműködés a francia nyelv magyarországi népszerűsítésén munkálkodó szervezetekkel,
  • az új technológiák népszerűsítése multimédiás óratervek terjesztésével az IFprofs-on keresztül,
  • és franciatanároknak szóló továbbképzések szervezése. Az AHEF 2012 óta Nyári Egyetemet szervez partnereivel.

Kapcsolat: Gonda Zita

A magyar Oktatási Minisztérium 1992-ben azzal a céllal alapította meg a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványt, hogy „francia anyanyelvi tanárok magyar oktatási intézményekben történő foglalkoztatásával segítse a francia nyelv és kultúra tanítását és hozzájáruljon a két ország fiataljai közötti kapcsolatok kialakításához, elmélyítéséhez” (Alapító okirat).

Kapcsolat: MFIA

Az Egyetemközi Francia Központ (EKF) 1990 decemberében, kormányközi megállapodás értelmében alapított francia-magyar intézmény, amelyben Franciaországról lehet tanulni és tájékozódni. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) égisze alatt működik, francia megfelelője a Sorbonne-Nouvelle – Paris III Egyetemen működő Egyetemközi Magyar Központ (CIEH). A Központnak van egy Tudományos Orientációs Tanácsa, amely olyan különböző szakterületeket képviselő magyar és francia tagokból áll, mint az irodalom, nyelvészet, történelem, didaktika és társadalomtudományok. A Központ különlegessége a médiatár, melynek olvasói – tanárok és egyetemi hallgatók – Magyarországon egyedülálló pedagógiai művekhez és audiovizuális és hanganyagokhoz férhetnek hozzá.

Azon túl, hogy a francia nyelvvel és a frankofóniával kapcsolatos kulturális eseményeket szervez, az EKF kutatási és publikációs központként, képzési központként és pedagógiai dokumentációs központként is működik.

Kapcsolat: Olivier Dubert

Az 1989 óta létező Frankofón Gimnáziumi Színházfesztivál (FTLF) immár az egyik legfontosabb iskolai színháztalálkozó, a minden év márciusában Magyarország különböző pontjain megrendezésre kerülő Frankofón Fesztivál megkerülhetetlen eseménye. 

A fesztivált a Leőwey Klára Gimnázium tanárai szervezik (Francia Nyelvű Diákszínjátszásért Alapítvány) és több, mint 500 magyarországi vidéki gimnazista, továbbá európai vagy Európán kívüli frankofón országból érkező gimnazista vesz részt rajta. A tagozat diákjai fogadják és kísérik az ezen országokból érkező fiatalokat, akikkel együtt adnak elő egy darabot a pécsi Bóbita Bábszínházban.

Kapcsolat: Vatai Éva