FRA

Mozi

2017-03-01 19:00 2017-04-01 00:00 7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Hozzáadom a naptáramhoz

7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

2017. március 1. 19:00 - 2017. április 1. 0:00

●●●► A 7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál brosúrája online már megjelent.

●●●► Csatlakozzanak a Fiilmnapok eseményéhez a Facebookon is!

●●●► Jegyvásárlás az Uránia és az Art+ Cinema jegypénztárában vagy online (Uránia jegyvásárlás / Art+ Cinema jegyvásárlás).

●●●► A Francia Intézetben tartott vetítések ingyenesek.

Filmvetítések, koncertek, színházi előadások, irodalmi programok, konferenciák, kiállítások a francia nyelv körül egy hónapon át! Az immáron 17. alkalommal megrendezett Frankofón Fesztivál idén is a francia nyelvű kultúrák gazdagságát és változatosságát hirdeti és ünnepli. Mindemellett 2017-ben hatalmas megtiszteltetés ért minket: a fesztivál hónapját megnyitó 7. Frankofón Filmnapokat a francia Külügyminisztérium beválogatta „Grand Tour” névre keresztelt programsorozatába, amely kitüntetett helyen kezeli és élénk figyelemmel követi a világ 100 legfontosabb frankofón kulturális eseményét.

A minden évben sokakat vonzó Filmnapok Budapesten és vidéken több mint ötven vetítést jelentenek. Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében kezdünk, március 1-jén, Katell Quillévéré Réparer les vivants című, szívhez szóló alkotásával. És ami idén sem maradhat el: lesznek közönségtalálkozók francia rendezőkkel és színészekkel, lesz mesterkurzus, szervezünk éjszakai vetítéseket, egy estét pedig majdnem egészében Kanadának szentelünk. Vagyis ez a hét nemcsak a legfrissebb francia filmtermésből merít, hanem a frankofónia kulturális pezsgésében szintén aktívan részt vevő országok – Belgium, Kanada, Marokkó, Románia, Svájc – filmművészetébe is betekintést nyújt (a nagykövetségek szíves együttműködésének köszönhetően).

De a Fesztivál nemcsak a moziról szól. Legyen ez a március a felfedezés hónapja – oktatási programokon, koncerteken, színházi előadáson, konferenciákon és kerekasztal-beszélgetéseken, valamint Maia Flore csodálatos, költői fotókiállításán keresztül („Imagine France” ), amelyek különféle helyszíneken várják az érdeklődőket. 2017-ben a programsorozatnak még egy fontos tengelye van: a zene, az egyetemes nyelv, amely képes mindenkit megszólítani, mi csak az alkalmat biztosítjuk, legyen az a frankofón dalverseny vagy a számtalan – a klasszikus muzsikától a kortárs kísérleti zenéig, a reneszánsz dallamoktól a pop- vagy dzsesszritmusokig a stílusok széles spektrumát felsorakoztató – koncert valamelyike.

Végezetül szeretném megköszönni a magyar kormányzat, illetve minden együttműködő partnerünk segítségét és támogatását abban, hogy idén is megvalósulhatott ez a különleges fesztivál, amely megint csak megmutatja, hogy a francia nyelv továbbra is őrzi nagyságát, hála a benne és általa megmutatkozó kulturális sokszínűségnek.

Legyenek a vendégeink minél többen!

Hervé Ferrage

A Budapesti Francia Intézet igazgatója

 

2017-03-01 19:00 2017-04-01 00:00 7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Hozzáadom a naptáramhoz