FRA

Konferenciák

2018-04-19 19:15 2018-04-19 19:15 Egy bizonyos gondolat Európáról

Hozzáadom a naptáramhoz

Egy bizonyos gondolat Európáról

Thomas Piketty előadása élőben Párizsból

2018. április 19. 19:15

Thomas Piketty előadása élőben a Párizsi Ecole Normale Supérieure-ből, Pogátsa Zoltán  közreműködésével

Francia nyelven angol felirattal

A konferencia iránti nagy érdeklődésre való tekintettel, előzetes regisztráció szükséges, melyet az alábbi a linken végezhet el: https://goo.gl/forms/xidgyHblfYVYRcEs2

►Szintén a nagy érdeklődésre való tekintettel, a konferencia helyszíne az Auditorium lesz.

Thomas Piketty, francia közgazdász, A tőke a 21. században című kötetével vált nemzetközileg elismertté. 2002-ben megkapta a legjobb fiatal francia közgazdász díjat, 2012-ben a Foreign Policy a világ száz legbefolyásosabb értelmiségiei közé választotta. A vagyon eloszlása és a tőke természetével kapcsolatos elméletei, melyek élénk vitát keltettek, a gazdasági egyenlőtlenségekről szólnak, és ellent mondanak a már ortodoxnak titulált, az 1950-es években kifejtett Kuznets-i gondolatnak (lásd : Economic Growth and Income Inequality).

Meggyőződéses Európa-barát, valóban elkötelezett Európa mellett, ahol otthon érzi magát.

2017-ben Stéphanie Hennette, Guillaume Sacriste és Antoine Vauchez együttműködésével publikálják Az egy szerződés az eurozóna kormányzásának demokratizálódásáról (T-DEM) című értekezést. Az írás egyben vitaindító is a legkevésbé átlátható európai intézmények demokratikus mechanizmusainak szerepéről, ugyanakkor egy felhívás a polgárok számára arról, hogy az Európával kapcsolatos témák rájuk is tartoznak (Libération, 2017).

A konferencia az Egy bizonyos gondolat Európáról című előadássorozat keretében kerül megrendezésre

Az “Egy bizonyos gondolat Európáról” egy hat előadásból álló konferencia-sorozat, amely 2018 tavaszán kerül megrendezésre Párizsban és Európa más nagyvárosaiban, így például Budapesten. A konferenciák 19:30-tól 21:30-ig tartanak. Párizsi meghívottaink, két értelmiségi és négy világhírű gondolkodó (Elisabeth Roudinesco, Myriam Revault d’Allonnes, Toni Negri, Alain Badiou, Thomas Piketty, et Patrick Boucheron), most először fogják kifejteni gondolataikat Európáról, saját szakterületük vonatkozásában. 

A vita olyan kérdéseket vet fel, melyek történelmi, folozófiai vagy pszichoanalitikai szempontól még sosem voltak elemezve. Az elemzés ezen új nézőpontja színesíti a vitát és politizálja a témát.

A  párizsi konferenciák nem szorulnak nemzeti keretek közé, hanem európai szinten zajlanak: a kontinens több mint tizenkét nagyvárosában közvetítjük őket, majd a helyileg meghívott szakértők fejthetik ki a véleményüket a témáról.

A Groupe d’Etudes Géopolitiques (Geopolitikai Tanulmányok Csoportja) által szervezett konferencia

A « Groupe d’Etudes Géopolitiques » egy olyan interdiszciplináris munkacsoport, melyet az Ecole Normale Supérieure diákjai alapítottak, a különböző geopolitikai kérdések megvitatása és elemzése céljából.

Online geopolitikai lapunk – A Nagy Kontinens – szerkesztőségi irányvonala nyíltan interdiszciplináris. Szerkesztőink olyan egyetemi diákok és kutatók, akik a tudományos élet különböző területeiről érkeznek, az irodalomtól a közgazdaságig, a földrajztudománytól a jogig, a történettudománytól a politikai filozófiáig

Célunk, egy többnyelvű, a nemzeti kereteket meghaladó, tudományos diskurzus megteremtése.

Helyszín : Francia Intézet, Auditorium

2018-04-19 19:15 2018-04-19 19:15 Egy bizonyos gondolat Európáról

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest