FRA

Konferenciák

2023-11-29 18:30 2023-11-29 19:30 Micro-Folie |„Én festőnek mentem és Picasso lettem.” - Pablo Picasso művészete

Hozzáadom a naptáramhoz

Micro-Folie |„Én festőnek mentem és Picasso lettem.” - Pablo Picasso művészete

2023. november 29. 18:30 - 19:30

Picasso a hosszú élete során megannyi legendát teremtett maga köré - ilyen az, hogy az első szava a ceruza volt, vagy az, hogy csak a nagybátyja szivarfüstjére sírt fel a szülőszobában -, s a tőle származó idézetek nem kevésbé érdekesek. Az egyik legismertebb egyfajta ars poétikaként is értelmezhető: Anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem.”

A művész mintegy százötvenezer (!) darab alkotást készített a kilencvenegy éve alatt és kétségtelen, hogy a személye és a művészete nélkül a huszadik századi művészettörténet nem lett volna ugyanaz. Jól bizonyítja ezt, hogy már életében hamisították az alkotásait és a műkereskedelemben mindmáig élen járnak a képei a legdrágábban elkelt festmények listáján.

Mi volt Picasso művészetének titka? Erre egyszer azt válaszolta a mester, hogy „ha tudná, akkor sem árulná el”, Bán Blanka művészettörténész viszont részletesen kifejti a november 29-i előadásán, hogy miben rejlik a „Picasso-titok”.

Az előadás nyelve magyar.

Előadó : Bán Blanka

Ismét megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie!

A Francia Intézet digitális kulturális tere szeptember 20-tól ismét nyitva áll a nagyközönség előtt. A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra és a tanulás iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait egy különleges vezetett élményen keresztül fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Mi az a "Micro-Folie"?

A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása - festmények, szobrok, színházi előadások stb. - egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében kerül bemutatásra a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Online jegyvásárlás: ► https://franciaintezet.jegy.hu/program/en-festonek-mentem-es-picasso-lettem-pablo-picasso-muveszete-je-voulais-devenir-peintre-et-je-s-154116
A vetítés IF Pass kártyával ingyenes, IF Pass nélkül 1500 Ft. ►www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/if-pass
A helyszínen csak bankkártyás fizetésre van lehetőség.

2023-11-29 18:30 2023-11-29 19:30 Micro-Folie |„Én festőnek mentem és Picasso lettem.” - Pablo Picasso művészete

Hozzáadom a naptáramhoz

Francia Intézet - Eiffel terem

https://franciaintezet.hu

Francia Intézet - Eiffel terem