Hüvelyes termények egy fenntarthatóbb mezőgazdaságért és élelmezésért
2016. november 17. 9:00 - 13:00
A Hüvelyes Termények Nemzetközi Éve alkalmából a félnapos találkozó e növények fontosságára igyekszik felhívni az érdeklődők figyelmét. A francia és magyar kutatók, illetve termelők beszélnek többek között arról, hogy a hüvelyes zöldségek fogyasztása miért előnyös az egészségre nézve, hogyan alkalmazkodnak ezek a zöldségfélék az éghajlatváltozáshoz stb. Az előadásokat követően a közönség hüvelyes növényekből készült ételeket kóstolhat, valamint izgalmas recepteket vihet haza. Murat KARABULUT, a budapesti Török Nagykövetség szakácsa szárított húsos szárazbabot és humuszt készít az alkalomra.
Program:
- Felhívás a hüvelyes termények hasznosságára és a FAO szerepe - Eleonora Dupouy, élelmiszerbiztonságért és fogyasztóvédelemért felelős megbízott, FAO
- Miért hasznos a hüvelyes növények fogyasztása? – Martine Champ kutatásvezető, INRA Nantes, a nyugat-franciaországi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese
- Hüvelyesek szerepe a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében – Habil Gelencsér Éva CSc egyetemi magántanár, tudományos tanácsadó, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Biológia Osztály
- Rezisztencia nemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben – Tóth Pál – zöldborsó termékmenedzser, Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.
- A NÖDiK hüvelyes génbanki gyűjteményei az ökotermesztés és a klímaváltozás tükrében – Horváth Lajos osztályvezető, Növényi Diverzitás Központ
- A hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban – Divéky-Ersey Anna Phd adjuntus, SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék
A szakmai napot Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitja meg.
Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással
Hozzáadom a naptáramhoz
Institut français en Hongrie, Auditorium
Fő u. 17,
1011 Budapest