FRA

Környezetvédelmi Hónap

2016-11-17 09:00 2016-11-17 13:00 Hüvelyes termények egy fenntarthatóbb mezőgazdaságért és élelmezésért

Hozzáadom a naptáramhoz

Hüvelyes termények egy fenntarthatóbb mezőgazdaságért és élelmezésért

2016. november 17. 9:00 - 13:00

A Hüvelyes Termények Nemzetközi Éve alkalmából a félnapos találkozó e növények fontosságára igyekszik felhívni az érdeklődők figyelmét. A francia és magyar kutatók, illetve termelők beszélnek többek között arról, hogy a hüvelyes zöldségek fogyasztása miért előnyös az egészségre nézve, hogyan alkalmazkodnak ezek a zöldségfélék az éghajlatváltozáshoz stb. Az előadásokat követően a közönség hüvelyes növényekből készült ételeket kóstolhat, valamint izgalmas recepteket vihet haza. Murat KARABULUT, a budapesti Török Nagykövetség szakácsa szárított húsos szárazbabot és humuszt készít az alkalomra.

Program:

  • Felhívás a hüvelyes termények hasznosságára és a FAO szerepe - Eleonora Dupouy, élelmiszerbiztonságért és fogyasztóvédelemért felelős megbízott,  FAO
  • Miért hasznos a hüvelyes növények fogyasztása?Martine Champ kutatásvezető, INRA Nantes, a nyugat-franciaországi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese
  • Hüvelyesek szerepe a funkcionális élelmiszerek fejlesztésében – Habil Gelencsér Éva CSc egyetemi magántanár, tudományos tanácsadó, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Biológia Osztály
  • Rezisztencia nemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben Tóth Pál – zöldborsó termékmenedzser, Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.
  • A NÖDiK hüvelyes génbanki gyűjteményei az ökotermesztés és a klímaváltozás tükrében – Horváth Lajos osztályvezető, Növényi Diverzitás Központ
  • A hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban – Divéky-Ersey Anna Phd adjuntus, SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék

A szakmai napot Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitja meg.

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással

2016-11-17 09:00 2016-11-17 13:00 Hüvelyes termények egy fenntarthatóbb mezőgazdaságért és élelmezésért

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest