FRA

Konferenciák

2018-05-22 19:15 2018-05-22 19:15 Egy bizonyos gondolat Európáról - "Amire Európának szüksége lett volna"

Hozzáadom a naptáramhoz

Egy bizonyos gondolat Európáról - "Amire Európának szüksége lett volna"

2018. május 22. 19:15

Patrick Boucheron előadása élőben a Párizsi Ecole Normale Supérieure-ből, Klaniczay Gábor történész közreműködésével.

Patrick Boucheron a Collège de France professzora. Szakterülete a XIII-XVI. századi nyugat-európai erőviszonyok története.

Tanulmányait a Saint-Cloud-i Ecole Normale Superieure-ön végezte (1985-1989), ahová később, 1994-ben, mint egyetemi docens tért vissza. Doktori dolgozatának témája, amit a párizsi Sorbonne-on írt, a késő-középkori Milánóban a hatalmi szervek által kibocsátott építési engedélyek vizsgálata. Doktori védése után - mielőtt a Collège de France oktatója lett - előbb mint docens, majd mint professzor, a Sorbonne-on tanított középkori történelmet. A Collège de France-on 2015. december 17-én tartotta meg bemutatkozó előadását, amellyel nem csak az egyetemi körök figyelmét keltette fel. Patrick Boucheron azt vallja, hogy a történelem maga a jelenkori irodalom. Célja, hogy elbeszélő történeteken keresztül összekösse a jelenkor emberét a történelemmel, mindezt anélkül, hogy megsértené a kutatói etikát.

A konferencia az Egy bizonyos gondolat Európáról című előadássorozat keretében kerül megrendezésre

Az “Egy bizonyos gondolat Európáról” egy hat előadásból álló konferencia-sorozat, amely 2018 tavaszán kerül megrendezésre Párizsban és Európa más nagyvárosaiban, így például Budapesten. A konferenciák 19:30-tól 21:30-ig tartanak. Párizsi meghívottaink, két értelmiségi és négy világhírű gondolkodó (Elisabeth Roudinesco, Myriam Revault d’Allonnes, Toni Negri, Alain Badiou, Thomas Piketty, et Patrick Boucheron), most először fogják kifejteni gondolataikat Európáról, saját szakterületük vonatkozásában. 

A vita olyan kérdéseket vet fel, melyek történelmi, folozófiai vagy pszichoanalitikai szempontól még sosem voltak elemezve. Az elemzés ezen új nézőpontja színesíti a vitát és politizálja a témát.

A  párizsi konferenciák nem szorulnak nemzeti keretek közé, hanem európai szinten zajlanak: a kontinens több mint tizenkét nagyvárosában közvetítjük őket, majd a helyileg meghívott szakértők fejthetik ki a véleményüket a témáról.

Az eddigi előadások itt érhetők el: Toni Negri, Elisabeth Roudinesco és Thomas Piketty.

A Groupe d’Etudes Géopolitiques (Geopolitikai Tanulmányok Csoportja) által szervezett konferencia

A « Groupe d’Etudes Géopolitiques » egy olyan interdiszciplináris munkacsoport, melyet az Ecole Normale Supérieure diákjai alapítottak, a különböző geopolitikai kérdések megvitatása és elemzése céljából.

Online geopolitikai lapunk – A Nagy Kontinens – szerkesztőségi irányvonala nyíltan interdiszciplináris. Szerkesztőink olyan egyetemi diákok és kutatók, akik a tudományos élet különböző területeiről érkeznek, az irodalomtól a közgazdaságig, a földrajztudománytól a jogig, a történettudománytól a politikai filozófiáig

Célunk, egy többnyelvű, a nemzeti kereteket meghaladó, tudományos diskurzus megteremtése.

Francia nyelven angol szinkrontolmácsolással

Francia Intézet, Téléthèque (2. emelet)

2018-05-22 19:15 2018-05-22 19:15 Egy bizonyos gondolat Európáról - "Amire Európának szüksége lett volna"

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest