FRA

Aktualitások

2017-11-13 18:00 2017-11-13 18:00 Konferencia "A belga szürrealista irodalom és festészet közötti kapcsolat"

Hozzáadom a naptáramhoz

Konferencia "A belga szürrealista irodalom és festészet közötti kapcsolat"

2017. november 13. 18:00

Wallonie-Bruxelles International tisztelelettel meghívja Önt a brüsszeli Szabadegyetem Paul Aron egyetemi tanárának az  előadására. A rendezvényre 2017. november 13-án kerül sor a Francia Intézetben,  a 2. emeleti teremben. Az előadásának címe: A belga szürrealista irodalom és festészet közötti kapcsolat.

Az előadás után a Belga Nagykövetség mindenkit szeretettel vár egy italra.

Helyfoglalás . s.carlier.wbi@gmail.com (Stéphane Carlier francia lektor WBI ELTE)

Itt lehet letõlteni a plakatót.

 

Ugyanabban az évben, hogy André Breton megjelentette a szürrealista kiáltványt (Manifeste du surréalisme, 1924) Paul Nougé, Camille Goemans és Marcel Lecomte elindították a Correspondance című folyóiratot, ami a brüsszeli szürrealizmus kezdetét jelöli. Nem sokkal később a festő René Magritte és a zenész E.L.T. Mesens is csatlakoztak Nougé-hoz, és megalkották a brüsszeli csoportot.

 A párizsi és a brüsszeli körök gyorsan összefonódtak, azonban a belgák még a távolból is hűek maradtak politikai irányultságukhoz, és szinte azonnal megkérdőjelezték a Breton és csoportja által kedvelt automatikus írásmódot.

A SAPE (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) rétegkultúrája, az előre gyártott esztétikai elemek kizökkentése a megszokottból, az újraírás, az imitáció és a materialista írás technikája már mind az OuLiPo (Ouvroirs de Littérature Potentielle) megalakulását sejtették.

Paul Aron

Paul Aron a belga szürrealista irodalom és festészet szoros összefüggéseiről tart előadást, és azt is elmondja, hogy miként járult hozzá ez a sajátos mozgalom Belgium szürrealistává avanzsálásához.

 

Paul Aron, mindamellett hogy a Brüsszeli Szabadegyetem tanára és a belga Nemzeti Tudományos Alap kutatási igazgatója, a francia nyelvű belga irodalom történetét illetve az irodalom szociológiáját is vizsgálja. Számos cikket és könyvet publikált a belga irodalomról, annak színháztörténetéről és az 1900-as években megjelent proletár irodalomról. Szerzője többek között az Histoire du pastische és a 100 mots du littéraire című műveknek valamint a Dictionnaire du littéraire francia nyelvű irodalmi szótárnak is, amit Alain Viala és Denis Saint-Jacques közreműködésével állított össze.

Előadás francia nyelven, tolmácsolás nélkül.

Belgium az emberi képzelet megtestesülésének országa”. (René Kalisky)

 

2017-11-13 18:00 2017-11-13 18:00 Konferencia "A belga szürrealista irodalom és festészet közötti kapcsolat"

Hozzáadom a naptáramhoz