FRA

cikkek

2021-03-01 10:00 2021-03-31 23:00 Frankofón Fesztivál 2021

Hozzáadom a naptáramhoz

Frankofón Fesztivál 2021

2021. március 1. 10:00 - 2021. március 31. 23:00

Frankofón Fesztivál 2021

A frankofón országok magyarországi diplomáciai képviseletei, kulturális központjai, kulturális partnereik az elmúlt évekhez hasonlóan idén is együtt ünneplik a frankofóniát – az egészségügyi helyzet miatt azonban kivételesen az online térben. Koncertek, tánc- és újcirkuszi előadások, filmvetítések, beszélgetések és kiállítások – tartsanak velünk a közösségi oldalakon és honlapunkon!

Támogatóink: Külgazdasági és Külügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Groupama, BNP Paribas.

Magyar Levente bevezetője.

Koncertek

A hónap zenei programjában, amelyet a Magyar Állami Operaházzal, a Versailles-i Barokk Zenei Központtal és a Müpával közösen, illetve a FAIR program támogatásával állítottunk össze, a barokk zenétől a kortársig, az operától a sanzonig a stílusok és műfajok sokfélesége szerepel. Gazdag be- és kitekintés a frankofón zenei kultúrába.

Március 6. 20:00
Thierry Malandain francia koreográfus Christoph Willibald Gluck zenéjére alkotott Don Juan című darabját az alkotó budapesti látogatása alatt mutatja be a Magyar Nemzeti Balett. A Magyar Állami Operaház francia szezonja keretében megvalósuló előadást a Crème brûlée balettest részeként, először láthatja a magyar közönség.

Március 8.
Rameau: Hébé ünnepei, avagy a líra mesterei (1747-es változat)
A Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ közös koncertje élőben a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Március 20. 20:00
Jacques Offenbach: A rajnai sellők című operájának premierje a Magyar Állami Operaház francia évadjának keretében.
A bemutatót az online.jegy.hu oldalon keresztül közvetítik.

A Francia Intézet Facebook-oldalán pedig hallgassanak bele két fiatal együttes, a Mezerg és a Macadam Crocodile műsorába.

Új cirkusz / tánc

Akrobatika, tánc, utazó színház, bábszínház, digitális művészet ... a frankofón új cirkusz sok különböző művészeti ág keresztmetszete. 

A Francia intézet a Facebook-oldalán visszhangozza a kortárs alkotást, a jelenlegi színtér leginnovatívabb társulatainak, mint például Manon Bouquet, Mourad Merzouki vagy Nina Santès műveinek felvételeivel.

Thierry Malandain francia koreográfus a Magyar Operaház francia szezon keretében tett budapesti látogatása alatt  mutatja be Don Juan-ját, Christoph Willibald von Gluck zenéjére.

Mozi

A Frankofónia hónapja alkalmából bemutatott filmekkel és online eseményekkel a frankofón országok kulturális sokszínűségét és vitalitását szeretnénk bemutatni. 

Ajánlunk: A Cinego online filmszolgáltatóval közösen francia sikerfilmeket és Magyarországon be nem mutatott alkotásokat, a Bagieu Pénélope képregényéből adaptált Culottées című sorozatot és az IFcinéma à la carte oldalon ingyenesen elérhető tematikus filmválogatásokat.

Könyv / előadás

Konferenciákat, vitákat, kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk egész márciusban művészek és gondolkodók részvételével. Kortárs versfordító műhelyt szervezünk Imreh András költő mentorálásával.

Képzőművészet

2 online kiállítást mutatnak be az Francia Intézet weboldalán.

 

Tsama do Paço

Less is more! Tsama Do Paço kevés eszközzel ér el költői dimenziót műveiben. Reflexiók a Budapesten töltött alkotói hónapokról a Budapest Galéria és Párizs városának művészeti együttműködés programjában.

Beghdadi Badreddine

Beghdadi Badreddine Algériában született festő, mérnök és előadóművész, aki az 1990-es évek óta Békéscsabán él. A festő ugyan nem tartozik semmiféle művészeti áramlathoz, munkáján mégis fel lehet fedezni a szimbolizmus, illetve a szürrealisták hatását.

2021-03-01 10:00 2021-03-31 23:00 Frankofón Fesztivál 2021

Hozzáadom a naptáramhoz