FRA

Mozi

2017-06-29 21:00 2017-07-27 21:00 French Rooftop Cinema

Hozzáadom a naptáramhoz

French Rooftop Cinema

2017. június 29. 21:00 - 2017. július 27. 21:00

A budapesti Francia Intézet a Budapest Rooftop Cinemával karöltve idén is felkapaszkodik a Corvin Club tetőteraszára, hogy a magasból meghódítsa a várost. A szabad ég alatt kifeszített vásznon a francia mozi könnyedebb, igazi nyári hangulatú alkotásai, valamint ma már klasszikusnak számító kultfilmjei peregnek majd. Ami a rendezőket illeti, Besson és Godard, a színésznők közül pedig Brigitte Bardot és Sophie Marceau képviselteti magát egy-egy filmmel. Egy biztos: mindenki talál kedvére valót.

Mély levegő, és irány A nagy kékség! Szabad merülés Aldóval (Jean Reno) és gyerekkori barátjával (Jean-Marc Barr) az óceánba – és az érzelmek tengerébe. Luc Besson kihagyhatatlan remekének képein és varázslatos zenéjén már szintén generációk nőttek fel.

A következő négy vetítés témája mi más lehetne, mint a szerelem? Természetesen több szemszögből: lesz újrakezdés, szakítás, kamaszkori tapasztalatszerzés és különös coming out. Mert hát érzelmek terén mindenre fel kell készülni, soha nem tudhatjuk, mikor és honnan csap le a villám.

A harmincas nők első (vagy sokadik) kapcsolati „válságát” taglaló Les gazelles inkább a megoldásra koncentrál, amiben nem kis szerepe van a szingli lét ilyen-olyan stádiumát és felfogását megtestesítő nagyszerű színésznőknek – és a humornak. Ugyanakkor a filmet távolról sem csak nőknek ajánljuk, talán mindenkire ráfér egy kis lazítás.

A következő film valószínűleg sokakban megpendíti a nosztalgia húrját: a 13 éves Sophie Marceau filmes bemutatkozása, a Házibuli annak idején világszerte hatalmas sikert aratott. A még ma is frissnek ható, fordulatos vígjáték egy kamasz lány első szárnypróbálgatását, nyiladozó női vonzerejének kezdeti, félénk bevetését dolgozza fel. Mi mással járhatnánk a rajongók kedvébe Franciaország nemzeti ünnepén?

Az első tapasztalat nem feltétlenül tinédzserkorban éri az embert, és mindenképpen meghatározó, ezt hiába is tagadnánk. Így van ezzel a Toute première fois főhőse, Jérémie is, aki 34 éves korára, úgy tűnik, már megállapodott. Vagy mégsem? Jérémie a családja legnagyobb örömére ugyanis házasodni készül azonos nemű barátjával, amikor is kalandba keveredik egy bájos és lehengerlő svéd lánnyal. Mert hát az élet bőven tartogat – sokszor komikus – meglepetéseket, még önmagunk számára is. Aki kíváncsi, mi sül ki egy ilyen rázós helyzetből, semmiképpen se hagyja ki!

Godard méltán klasszikussá vált alkotásában, A megvetésben Michel Piccoli mellett Brigitte Bardot játékát élvezhetjük. És ha a pár kapcsolata, ahogy a cím is jelzi, nem alakul éppen felhőtlenül, történetük háttere, a napsütéses dél-francia környezet egyáltalán nem megvetendő.

Bár medencét a tetőteraszra nem ígérhetünk, azért tartsanak velünk idén nyáron is, és mártózzanak meg a moziélményekben!

 

Vetítés minden csütörtökön.

Francia nyelven, angol felirattal.

Belépő: 900 HUF

Kapunyitás: 19 óra

Rossz idő estén a vetítéseket egy későbbi időpontban pótoljuk. Kövessenek minket a Facebookon (facebook.com/franciaintezet)!

2017-06-29 21:00 2017-07-27 21:00 French Rooftop Cinema

Hozzáadom a naptáramhoz

Corvin Club & Roof Terrace

http://corvinclub.hu

Blaha Lujza tér 1-2

1085 Budapest