FRA

Egyetem és kutatás

A magyarországi Francia Nagykövetség ösztönző és támogató szerepet lát el a francia-magyar tudományos és egyetemi együttműködés, a felsőfokú képzések fejlesztése, valamint a francia tudományos kutatás és a két ország tudományos életére és felsőoktatására vonatkozó tájékoztatás területén. Tevékenységének végső célja egy európai kutatási és tudástérség kialakítása.

A Tudományos, Technikai és Egyetemi Együttműködési Iroda a Francia Nagykövetség Kulturális Együttműködési Osztályának részeként működik, amely a Budapesti Francia Intézetben található.

Az együttműködés minden egyetemi képzési területet magában foglal

Célunk a francia-magyar tudományos és egyetemi együttműködés nyomon követése az alábbiak szerint:

 • A már létező programok és partnerkapcsolatok követése
 • Új partnerkapcsolatok kialakításának támogatása
 • Tudományos és egyetemi találkozók szervezése és támogatása

E szerint aktív és strukturális oktatási partnerkapcsolatok jönnek létre. Tudományos előadások, konferenciák, szemináriumok és kiállítások szervezése és támogatása, illetve a kapcsolatok alakulásának nyomon követése, új kapcsolatok létrehozása segíti a jövőbeni partnerkapcsolatok létrejöttét.

Az Együttműködési Osztály a két ország közötti kutatócsoportok tudományos eszmecseréjét támogató „Balaton” elnevezésű partnerkapcsolat létrehozásán munkálkodik, amely intenzív és hosszú távra szóló, külföldi doktori iskolákkal közösen vezetett értekezések és cserék kiindulópontjául szolgálhat.

 • A Campus France Iroda nyitva áll az érdeklődők számára
 • A francia felsőoktatás terjesztése
 • A volt ösztöndíjasok hálózatának működtetése az Alumni programom keresztül
 • A „Francia Pavilon” megszervezése a minden év januárjában a Budapesten megrendezett nemzetközi oktatási kiállításon
 • Kiállítások és tudományos konferenciák megszervezése a nagyközönség számára

Az együttműködési projektek, valamint az oktatók, kutatók és diákok csereprogramjainak logisztikai és anyagi támogatása:

 • Rövid időre szóló programok
 • Tanulmányi és kutatói ösztöndíjak
 • Események befogadása a Francia Intézetben

A budapesti Francia Intézet előadásokat és vitákkal egybekötött vetítéseket szervez aktuális témákról hivatalos szervezetekkel, egyetemekkel, egyesületekkel és a magyar civil társadalommal együttműködve. Környezet, Európa, média, kultúra, állampolgári szerepvállalás, gazdaság: ezekkel a magyar és a francia hétköznapok kihívásaira egyaránt ható témákkal foglalkozunk.

Szakemberek, egyetemi oktatók, a civil társadalom elkötelezett szereplői osztják meg gondolataikat és tapasztalataikat magyar partnereinkkel a két országban jelentkező újító ötletek és megoldások előmozdítása érdekében.

Az előadások francia és magyar nyelven hangzanak el szinkrontolmácsolással mindkét nyelvre.

Minden javaslatra nyitottak vagyunk.

Kapcsolat Bénédicte Williams

Bővebb információért kérjük, forduljon az alábbi felelősökhöz:

Institut français de Budapest

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest