FRA

Mozi

2017-11-08 18:30 2017-12-13 18:30 Filmvetítések a Környezetvédelmi Hónap keretében

Hozzáadom a naptáramhoz

Filmvetítések a Környezetvédelmi Hónap keretében

2017. november 8. 18:30 - 2017. december 13. 18:30

Az érzékek kora őszi felbirizgálása után a környezetvédelmi hónap alatt az elemekre koncentrálunk. A sorozat első darabja több mint bevezetés a pásztortudományba, annál is inkább, mivel a vetítésen Molnár Zsolt, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének munkatársa is jelen lesz.

Amikor „levegőváltozásra vágyunk”, az okok között legtöbbször nem a légszennyezettségre gondolunk. Márpedig a szmog komoly probléma, ezt járja körül Delphine Prunault 2017-es dokumentumfilmje, amelynek témájához kapcsolódóan a nap folyamán több tudományos előadást is meghallgathatunk.

Az idei környezetvédelmi hónap alatt a franciaországi kisgazdák és kistermelők háza tájára is bepillantunk. A Családi gazdaság (Petit paysan) a válság- és járványkezelés különös módját mutatja be lélektani dráma formájában. A film 2017-ben szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában, nyilván nem érdemtelenül: Swann Arlaud fantasztikus alakításán és a rendező nézőpontján keresztül sokat megtudunk a vidéki életről és a gazdálkodás nehézségeiről. Mindenképp tanulságos.

A programba egy ún. thrillert is beválogattunk. A Toril Franciaország délebbi tájain játszódik, de a sok napsütés helyett most inkább a zöldségtermesztés árnyoldalai kerülnek előtérbe. Nem mellesleg az elsőfilmes rendező izgalmas krimibe oltott társadalmi tablójának főszerepét a nagyszerű Vincent Rottiers játssza.

De még mielőtt nagyon belefeledkeznénk a fikcióba, vissza a földre – és a földhöz: A nagyapám veteményese Martin Esposito végtelenül szerethető, személyes hangú alkotása, és amiről és ahogyan mesél, mindenképpen követendő példa.

Példának A permakultúra hajnala sem rossz, ráadásul a filmben bemutatott művelési modellek mind ökológiai, mind gazdasági szempontból reményteli megoldásokat kínálnak. Tekintsünk hát bizakodva a jövőbe!

A víz nemcsak a növényekre hat a varázslat erejével: Vincent egyenesen szuperhőssé válik tőle. Thomas Salvador első nagyjátékfilmje részben a képzelet szárnyán a vidék romantikájába repít minket.

A nyarat sokan töltik víz mellett, de télen a tengerpart is kihal. A csodálatos képi világú Louise en hiver címszereplője magányában visszapörgeti élete filmkockáit, miközben Robinsonhoz méltó találékonysággal rendezi be mindennapi életét. Megható alkotás az öregedés mellett sok mindenről.

A magányról óhatatlanul a sivatag is eszünkbe jut – ez a francia-chilei koprodukcióban készült, Cannes-ban 2010-ben bemutatott dokumentumfilm, az Égen s földön helyszíne. A 3000 méter magasan fekvő Atacama-sivatag kiválóan alkalmas a csillagászati megfigyelésekre, az obszervatórium környéke azonban egyben számos politikai fogoly nyughelye. A műfaj különös, megható gyöngyszeme ez a film.

A vad bolygó, az animáció – és a sci-fi – egyik klasszikusa, 1973-ban nyerte el Cannes-ban a zsűri különdíját. Komoly kérdéseket feszeget, köztük azt, hogy mi tart össze és mi választ szét egy emberi közösséget. Nemcsak gyerekeknek ajánljuk, sőt.

A Gyorsuló világban gyerekek és válogatott szakértők szájából hallgathatjuk meg, tudunk és akar(j)unk-e lépést tartani a világgal, amely, ha nem figyelünk, szédítő tempóban elhúz mellettünk.

Eric Judor Problemos című vígjátéka szintén napjaink társadalmának visszásságaira mutat rá – egy olyan közösség életén keresztül, amelynek tagjai elutasítják az individualizmust és a meggondolatlan fogyasztást és felhalmozást. A burleszkes hangvétel pedig abban segít, hogy ne csak elgondolkodjunk és esetleg szörnyülködjünk az életmódunkon, hanem közben nagyokat is nevessünk.

Választék tehát van bőven: animáció, dokumentumfilm, thriller vagy vígjáték, kihez melyik áll közel. Reméljük, az idei környezetvédelmi hónapban mindenki elemében érzi majd magát.

2017-11-08 18:30 2017-12-13 18:30 Filmvetítések a Környezetvédelmi Hónap keretében

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest