FRA

Zene Színház Tánc

2019-11-11 19:00 2019-11-11 20:30 Debussy és Libanon

Hozzáadom a naptáramhoz

Debussy és Libanon

2019. november 11. 19:00 - 20:30

« Debussy és Libanon, Impresszió és Ihlet »
Marie-José Matar, lírai szoprán & Georges Daccache, zongoraművész estje

A rendezvény a Libanoni Köztársaság Nagykövetsége, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma valamint a Magyarországi Francia Intézet együttműködésében valósul meg.

Program :
Claude Debussy : Csillagos éjszaka - Theodore de Banville versére Jelenés - Stéphane Mallarmé versére
Nicolas Chevreau : Adósod vagyok - Alexandre Najjar versére Csak mi ketten s ez minden - Alexandre Najjar versére. Részletek a « Hat szerelmi óda ciklusból »
Toufic Succar : Menüett op. 13, zongorára
Iram Toudjian : A légy - William Blake versére
Kodály Zoltán : A Tavasz - Berzsenyi Dániel versére « Megkésett Melódiák - részlet op.6 »
Bechara El Khoury : Lírai költemény Alphonse de Lamartine versére
Georges Baz : Vázlatok szóló zongorára : 1- Reggel a vásárban 2- Ünnep 3- Barátom, Makoto Shinohara 4- A három Donzelle 5- Rövid kinyilatkoztatás 6- A vidám szökúkút 7- Libanoni est
Iyad Kanaan : Houmoumou l Yasamine (A jázmin gondja), Saïd Akl versére
Samson - részlet Elias Abou Chabaké « a Paradicsom Kígyói » versciklusából

Georges Daccache - A libanoni-francia zongoraművész és zeneszerző, 2004 óta él Párizsban. Felsőfokú zenei tanulmányait a libanoni Szentlélek Egyetemen, az oroszországi Sergei Rachmaninov Konzervatóriumban majd a párizsi Ecole Normale de Musique-ben illetve az Ile-de-France Zeneművészeti Főiskolán végezte. Szakértője a japán Suzuki zenepedagógiai módszernek. Több nívós franciaországi zongoraverseny díjazottja. Számos koncertet adott Libanonban. Franciaországban, Svájcban, Belgiumban, Olaszországban, Kolumbiában és Venezuelában szólistaként, orgonistaként, kamaraegyüttessel, kórussal, énekművészekkel. A Libanoni Zenei Örökség Központja egyik alapítójaként küldetésének tekinti a a „libanoni zenei örökség” valamint a libanoni kortárs zenei alkotások minél szélesebb körben való megismertetését. Jelenleg a Lagny-sur-Marne-i Konzervatórium és a párizsi Suzuki Intézet professzora, a párizsi Notre-Dame du Liban székesegyház orgonistája és karnagya. Emellett gazdaságtörténeti disszertációját írja, melyet decemberben véd meg a párizsi Sorbonne Egyetemen.

Marie-Josée Matar - A zsűri egyhangú döntése alapján a „Szavak és hangjegyek” (2016) verseny első helyezettje, Marie-Josée Matar 8 éves korában kezdte zenei képzését, és gyorsan felfedezte az operák és a klasszikus zene vonzerejét a kóruséneken keresztül. Felsőfokú zenei tanulmányait a bejrúti Nemzeti Konzervatóriumban kezdte, majd a Kaslik Szentlélek Egyetemen (USEK) szerzett zenetudományi fokozatot 2012-ben. Ezt követően a párizsi Regionális Konzervatóriumban lírai énekesi diplomát szerzett. Több ízben volt fesztiválok meghívott vendége, fellépett a bejrúti Énekzenei Fesztiválon, a Párizsi Városházán és az Elysée Palotában. Énekel Mozart Figaro házassága című operában és a Varázsfuvolában. Az operai repertoáron túl szívéhez különösen közel áll a szakrális zene. Szólistaként többek között a következő oratórikus művekben szerepelt: Mozart Vesprae Solennes, J. S. Bach: Magnificat, Brahms: Német Requiem, G. Fauré: Requiem. Marie-Josée Matar fokozott érdeklődéssel fordul a libanoni klasszikus és kortárs zene felé, gyakran ad libanoni és francia művekből álló tematikus esteket Georges Daccache zongoraművésszel együtt.

A belépés ingyenes.

Facebook esemény: www.facebook.com/events/406136880080673

2019-11-11 19:00 2019-11-11 20:30 Debussy és Libanon

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest