FRA

Mozi

2022-01-18 00:00 2022-02-24 20:00 Mozi - 2022 január, február

Hozzáadom a naptáramhoz

Mozi - 2022 január, február

2022. január 18. 0:00 - 2022. február 24. 20:00

Január 13., csütörtök, 18.30  Teddy | Cannes 2020

A Pireneusokban egy farkas tartja félelemben a falusiakat. A 19 éves, végzettség nélküli Teddy fogadott nagybátyjával él itt, és egy masszázsszalonban dolgozik. Érettségire készül barátnője, Rebecca fényes jövő előtt áll. A nyár eseménytelennek ígérkezik a fiatalok számára. De egy teliholdas éjszakán Teddyt egy ismeretlen állat marja meg. A következő hetekben furcsa állati ösztönök kerítik hatalmába…

„A két besorolhatatlan gondolatvilágú rendező elejétől a végig feszes rendezése egymásnak ellentmondó érzelmek sokaságát hozza felszínre. Tartsunk velük ezen az úton!”

Január 18., kedd, 18.30  Pablo Picasso & Françoise Gilot: A nő, aki nemet mond - filmvetítés és beszélgetés | A belépés ingyenes

A Várfok Galériában megrendezett GILOT100 kiállítás zárása alkalmából a Francia Intézet egy rendhagyó estet szervez Françoise Gilot francia festőnő tiszteletére. 18.30: "Pablo Picasso & Françoise Gilot: "A nő, aki nemet mond" (52 perc). A film végigköveti a viharos szerelmi és művészi kapcsolatot Picasso és a fiatal festő között. A vetítést Szederkényi Olga újságíró, rendező és Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője beszélgetése követi.
A beszélgetés Gilot alakjára és általában a nők művészettörténetben elfoglalt helyét járja körül.

Január 25., kedd, 18:30 ★  Az utolsó metró

A film a németek megszállta Párizsban játszódik. Marion Steiner színésznő átvette zsidó férjétől a Montmartre színház igazgatását. Mindenki azt hiszi, hogy a férj Dél-Amerikába menekült, valójában a színház pincéjében rejtőzködik. Marion élelemmel látja el, ő viszont pontos utasításokat ad, hogy miként rendezze a színház új bemutatóját. A szépséges és megközelíthetetlen Marion közben halálosan beleszeret a társulat egyik új tagjába.

Január 27. csütörtök, 18.30 Night Ride

Párizs 2018. Jin, egy fiatal, papírok nélküli bevándorló, futárként dolgozik. Öt éve érkezett Franciaországba és azóta a kínai maffiának van kiszolgáltatva. Az egykori DJ, elektro-zene rajongó, számtalan megbízást teljesít, amivel "tartozását" kell törlesztenie. Egy éjszaka egy klub kijáratánál egy zavaros fiatal nő, Naomi száll be a kocsijába. Naomi  érdeklődését felkelti Jin és zenéje is, ezért felajánlja,  legyen rendszeres sofőrje  éjszakai kiruccanásai során. Miközben bejárják a város kétes hírű helyeit, e két magányos éjjeli bagoly között kapcsolat szövődik, amely arra készteti Jint, hogy megszegje az alvilág szabályait.

Február 1. kedd, 18.30 ★  Altatódal

Paulnak és Myriamnak két kisgyermeke van. Felveszik Louise-t, egy tapasztalt babyszittert, hogy Myriam visszatérhessen dolgozni. Louise odaadó, lelkiismeretes és készséges, olyannyira, hogy jelenléte központi helyet foglal el  a családban. De Louise reakciói nagyon hamar aggasztóvá válnak.

"Az Altatódal pontos, szorongást keltő pszichológiai thriller, óhatatlanul tragikus."  - Marie Claire

Február 3. csütörtök, 18.30  Simon utolsó élete

Simon 8 éves árva kisfiú. Az az álma, hogy találjon egy családot, amelyik befogadja. De Simon más, mint a többi gyerek, mert egy titkos képességgel rendelkezik: fel tudja venni minden ember külsejét, akit valaha megérintett... És te ki lennél, ha át tudnál változni?

"A film üdvözlendő friss levegőt jelent a francia fantasy filmek sorában." - 20 Minutes

Február 8. kedd, 18.30 Sebesült testvéreinknek

Algír, 1956. Fernand Iveton, 30 éves függetlenség párti és idealista munkást letartóztatják, mert bombát helyezett el  a gyár egyik használaton kívüli helyiségében. Nem ölt meg és nem sebesített meg senkit, mégis halálbüntetés fenyegeti. A felesége, Hélène élete -  akit egy "áruló" feleségének tartanak – teljesen felborul. Nem hajlandó Fernandot sorsára hagyni.

A film igaz történet alapján készült, utazás vissza, a múlt emlékeibe, történet a szerelemről, az elkötelezettségről, amelyet az államérdek tönkretesz.

Február 10. csütörtök, 18.30  Notre Dame leányiskola

Ruanda, 1973. A dombon magasodó, tekintélyes katolikus "Notre-Dame du Nil" intézetben ruandai lányok tanulnak, céljuk az ország elitjébe kerülés. Az érettségi küszöbén ugyanabban a hálóteremben laknak, ugyanazok az álmaik, ugyanazok a kamaszkori problémáik. De, mint az ország különböző pontjain, az iskolán belül is mély feszültségek, ellentétek dúlnak, amelyek örökre megváltoztatják ezeknek a fiatal lányoknak és az egész országnak a sorsát.

"Érzékeny és erőteljes film, amely rávilágít a tuszik és hutuk közötti régi ellentétre, amely oly sok vérontást okozott. " - Femme Actuelle

Február 15. kedd, 18.30 ★  Playlist

Sophie 28 éves, grafikus szeretne lenni, de sokkal könnyebb lenne, ha járt volna művészeti iskolába. Szeretné megtalálni a szerelmet, de sokkal könnyebb lenne, ha az csak úgy magától rátalálna. Különböző szerelmi kapcsolatokba bonyolódik, munkahelyeket váltogat. Sok csalódás éri, néha ő is visszaadja, a kapott sérelmeket: ezek a tanulóévek. A fejében Daniel Johnston dala szól: „az igaz szerelem végül az öledbe hullik". De Sophie nem biztos benne, hogy ez igaz-e.

„A Playlist életteli: szelídséget, szabadságot, erőt és szeretetet áraszt." - Bande à part

Február 17. csütörtök, 18.30 Tizenhat tavasz

Suzanne tizenhat éves. Unatkozik a vele egykorúakkal. Iskolába menet minden nap elmegy egy színház mellett. Megismerkedik egy nála jóval idősebb férfival, akihez rögeszmésen ragaszkodik. A korkülönbség miatt úgy gondolják, hogy sosem fogják megunni egymást és szerelem szövődik közöttük. Suzanne azonban úgy érzi, lehet, hogy elmegy az élet mellette, lemarad tizenhat éves korának életéről, amelyet ugyanolyan nehezen élt meg, mint kortársai.

"Az érzékiség, a fantázia és a báj belső utazása egy óra tizennégy percen át".  - Bande à part

Február 22. kedd, 18.30 ★  Just Kids

A 19 éves Jack, a 17 éves Lisa és a 10 éves Mathis hirtelen árvává válnak. Mindegyikük a maga módján reagál a családi tragédiára. Lisa eltávolodik, az éppen nagykorúvá vált Jackre bízzák Mathis felügyeletét. Egy új élet kezdődik. De hogyan lehet felelős egy gyermekért, amikor ő maga is alig van túl a tizenéves koron? És hogyan lehet jövőt építeni, ha a múlt veszélyes rögeszmévé válik? A fiatalok ereje és energiája csodákra képes...

Február 24. csütörtök, 18.30 ★  Szamárbőr

Élt egyszer egy gyönyörű királylány, akinek az élete egy csapásra szomorú fordulatot vett. Édesanyja súlyosan megbetegedett és a halálos ágyán megeskettette a férjét, hogy újból megnősül. Viszont azt kikötötte, hogy csak nála szebb és jobb nőt vehet el feleségül. Malicia, a gonoszság hercegnője felajánlja a királynak a kezét, de a férfi gúnyosan kikosarazza. A sértett asszony bosszút esküszik. A kis királylánynak menekülnie kell, a királyság gazdagságát biztosító szamár bőrét húzza magára, hogy senki ne ismerje fel...

Online jegyvásárlás: https://franciaintezet.jegy.hu/
A vetítés IF Pass kártyával ingyenes, IF Pass nélkül 500 Ft. www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/if-pass

2022-01-18 00:00 2022-02-24 20:00 Mozi - 2022 január, február

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie, Auditorium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17,
1011 Budapest