FRA

Irodalom

2018-12-12 18:00 2018-12-12 19:00 Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói c. könyvének bemutatója

Hozzáadom a naptáramhoz

Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói c. könyvének bemutatója

2018. december 12. 18:00 - 19:00

Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói c. könyvének beutatója. A kötet 2018-ban jelent meg magyarul az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének gondozásában. Sajtó alá rendezte Tüskés Anna irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa.

1942 májusában a Saint-Boniface nevű kis faluba menekültek tömege érkezik. Azért jönnek, hogy menedéket találjanak a német hadsereg által még nem elfoglalt területen. Két világ találkozik: a helybéliek és a menekült városi lakók, értelmiségiek, művészek. A háború összekeveri a két világot: tragikus jelenetek, komikus kalandok, rosszhiszeműség, hazugságok és fanatizmus jelennek meg. A hősiesség gyávasággal, bátorsággal és aljassággal keveredik. Mindenki harcol, óvatosan, ravaszul, leleményesen és mohón. A regény középpontjában a menekült zsidók, közömbös gazdák, helyi méltóságok konfliktusa áll. A szatirikus és gyakran kegyetlen ábrázolás senkit sem kímél. A regény egyben fontos történelmi és szociológiai dokumentum: egyrészt a magyar falukutató irodalom hatását mutatja, főleg Szabó Zoltánét, másrészt az egyik első munka, ami bemutatja és feldolgozza a második világháború szörnyűségeit.

1940 májusában Gara László feleségével, Nathalie-val és lányukkal, Claire-rel elhagyta Párizst, s menedéket kerestek az úgynevezett szabad zónában: Provence-ban, majd 1942-től az Ardèche megyében lévő Lamastre településen, Lyon-tól délnyugatra. A világháború alatt Gara a francia ellenállásban (la Résistance) tevékenykedett: 1943 februárjától az Ardèche-i ellenállási propagandáját szervezte. Részt vett a Rhone-völgyi kampányban, a Saint-Etienne-i, Privas-i és más csatákban, továbbá Lyon felszabadításában őrmesteri rangban. Ezt követően az Ardèche-i első zászlóaljánál szolgált az alpesi fronton. Dél-Franciaország és Lyon felszabadítása után a Gara-család visszatért Párizsba. A közösen írt regény 1946-ban megjelent az Adorján Andor vezette Édition du Bateau Ivre kiadónál, és azonnal nagy sikert aratott mind a kritika, mind a nagyközönség körében.

Résztvevők:

Illyés Mária (művészettörténész), Józan Ildikó (irodalomtörténész, ELTE), Karafiáth Judit (irodalomtörténész, ELTE), Szávai János (irodalomtörténész, ELTE ), Tüskés Anna (irodalomtörténész, MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa) és Hajtó Aurél (színész, rendező).

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet által szervezett program.

Budapesti Francia Intézet, Téléthèque

Magyarul.

Ingyenes.

2018-12-12 18:00 2018-12-12 19:00 Gara Nathalie és László Saint-Boniface és lakói c. könyvének bemutatója

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français de Budapest

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest