FRA

Konferenciák

2023-09-20 18:30 2023-09-20 19:30 Micro-Folie | Álmokat festeni, festményekben álmodni

Hozzáadom a naptáramhoz

Micro-Folie | Álmokat festeni, festményekben álmodni

2023. szeptember 20. 18:30 - 19:30

Mi az álom? A tudattalanhoz vezető királyi út, ahogy Freud fogalmazott, egy olyan médium, amelyen keresztül feltárulnak elfojtott vágyaink és legbelsőbb sebeink? Vagy a művészeti alkotásokhoz hasonlóan az elme kreatív folyamatának gyümölcseként kellene tekintenünk az álmokra, nem pedig lelki zavarok tüneteként? Esetleg egy közös szimbólumnyelv részeként értelmezhetők, mint a mitológiai és vallási motívumok? Elkülöníthetők-e személyes és a politikai álmok, máshogy álmodnak-e a háborús menekültek és a diktatórikus rendszerek által elnyomottak? Nemcsak a filozófusokat és pszichológusokat foglalkoztatja évszázadok óta az álmok természete, hanem a művészeket is, és ez szakadatlan kíváncsiság kivételes remekműveket eredményezett. Ezúttal az álmok által ihletett festmények kalauzolnak bennünket az álmok világába vezető utazásunkon.

Szittya Emil: Kompozíció (Utca centrális perspektívában), ceruza, papír, 30 x 44 cm.

Ismét megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie!

A Francia Intézet digitális kulturális tere szeptember 20-tól ismét nyitva áll a nagyközönség előtt. A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra és a tanulás iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait egy különleges vezetett élményen keresztül fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Mi az a "Micro-Folie"?

A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása - festmények, szobrok, színházi előadások stb. - egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében kerül bemutatásra a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Online jegyvásárlás: ►https://franciaintezet.jegy.hu/program/almokat-festeni-festmenyekben-almodni-peindre-les-reves-rever-par-les-peintures-152334
A vetítés IF Pass kártyával ingyenes, IF Pass nélkül 1500 Ft. ►www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/if-pass
A helyszínen csak bankkártyás fizetésre van lehetőség.

2023-09-20 18:30 2023-09-20 19:30 Micro-Folie | Álmokat festeni, festményekben álmodni

Hozzáadom a naptáramhoz