FRA

Konferenciák

2023-10-11 18:30 2023-10-11 18:30 Micro-Folie | A nap szerelmese. Vincent van Gogh élete és festészete

Hozzáadom a naptáramhoz

Micro-Folie | A nap szerelmese. Vincent van Gogh élete és festészete

2023. október 11. 18:30 - 18:30

Vincent van Gogh halála után kollégája, Camille Pissarro úgy fogalmazott, hogy „ez az ember vagy őrült volt, vagy megelőzött mindenkit, de nem tartom kizártnak, hogy mindkettő igaz...” Az életében meg nem értett, ám ennek ellenére rendkívül termékeny festőművész (tíz év alatt mintegy kilencszáz képet festett) mára az egyik legismertebb alkotónak számít az egyetemes művészettörténetben. Van Gogh személyét és az képeit nem nehéz szeretnie a huszonegyedik század emberének sem, annyira egyedi és senkihez sem fogható az életműve. Gondolta volna, hogy a holland származású festőzseni eleinte lelkész szeretett volna lenni? Tudta, hogy a testvére, Theo van Gogh Párizs egyik legsikeresebb műkereskedője volt? Miért inspirálta a művészt a természet, azon belül is különösen a napraforgók? Igaz, hogy egyetlen festményét sem sikerült életében eladnia? Vajon hogyan is történt a híres-hírhedt füllevágás? És mi köze volt Theo feleségének, Johannának a művész halála utáni meg- és elismertetéséhez?

Előadó : Bán Blanka

Az előadás nyelve magyar.

Ismét megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie!

A Francia Intézet digitális kulturális tere szeptember 20-tól ismét nyitva áll a nagyközönség előtt. A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra és a tanulás iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait egy különleges vezetett élményen keresztül fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Mi az a "Micro-Folie"?

A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása - festmények, szobrok, színházi előadások stb. - egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében kerül bemutatásra a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Online jegyvásárlás: ► https://franciaintezet.jegy.hu/program/a-nap-szerelmese-vincent-van-gogh-elete-es-festeszete-lamoureux-du-soleil-la-vie-et-la-peinture-152944
A vetítés IF Pass kártyával ingyenes, IF Pass nélkül 1500 Ft. ►www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/if-pass
A helyszínen csak bankkártyás fizetésre van lehetőség.

2023-10-11 18:30 2023-10-11 18:30 Micro-Folie | A nap szerelmese. Vincent van Gogh élete és festészete

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie - Salle Gustave Eiffel

https://franciaintezet.hu

Institut français en Hongrie - Salle Gustave Eiffel