FRA

Konferenciák

2021-01-28 00:01 2021-01-28 23:59 Gondolatok éjszakája

Hozzáadom a naptáramhoz

Gondolatok éjszakája

2021. január 28. 0:01 - 23:59

Az évente megrendezett Gondolatok éjszakája programsorozat lehetőséget nyújt a különböző országok és kultúrák közötti eszmecserére. Minden művészeti és tudományos ágat felkarolva azoknak enged teret a megnyilvánulásra, akik gondolataikkal segítik előremozdítani a saját területüket.

A január 28-án hatodik alkalommal jelentkező Gondolatok éjszakája a közel fogalmát járja körbe. Az esemény keretében nemcsak Franciaországban, hanem a világ számos pontján találkozókat és vitaesteket szerveznek, amelyeket kulturális programokkal tesznek még izgalmasabbá.

A Párizsi Francia Intézet támogatásával.

A Gondolatok éjszakája magyarországi rendezvénye a közeledés lehetőségét vizsgálja

Bár a mai világunk a kapcsolatépítésről szól, az utóbbi hónapok egészségügyi intézkedései a kapcsolatok korlátozásáról szólnak. A közel fogalma – amely nemcsak térben vagy időben értelmezhető, hanem érzetben is – jelentősen megváltozott. Közelinek érzünk minden olyan dolgot, amelyet jól ismerünk, amelynek környezetében jól érezzük magunkat, és amellyel közösséget vállalunk. A pandémia azonban alapjaiban változtatta meg a társadalom fogalmát, és paradox módon a közösségi lét felfüggesztése az egymásra utaltság érzésével párosult. Ez utóbbi annak veszélyével is járhat, hogy az ember elzárja magát az idegentől.

Program:

Kerekasztal-beszélgetés : Távol – de közel: a digitális-e a megolúció ?

2021. január 28. 17:00 – 18:30

Az időhiány/anyagiak vagy egészségügyi akadályok lehetetlenné teszik, hogy újból találkozhassunk a széles e világon élő szeretteinkkel? Az új technológiák és az internet megoldást kínálhatnak ezekre a problémákra ... Tényleg biztosak vagyunk ebben? A digitális technológia lehetővé teszi számunkra, hogy mindenkivel kommunikáljunk, különféle témákat ismerhessünk meg, és akár távolról is dolgozzunk. De vajon eszköz ez, vagy csapda? Avagy az utazás ellehetetlenedése elősegíti-e a közeli értékek újrafelfedezését ? Ez-e az evolúciós megoldás?

A kerekasztal a digitális technológia szerepére összpontosít, keresve az ember helyét és társadalmi kapcsolatait ebben a relációban.

A kerekasztal résztvevői :

  • Zsila Ágnes, pszichológus, PPKE BTK Személyiség- és Klinikai Pszichológia Tanszék

  • Csepeli György, szociológus, emeritus professzor (ELTE), kutató (FTI-iASK);

  • Valérie Schafer, Történész és a kortárs európai történelem professzora, telekommunikációs kutató

Moderál Sándor Anna szabadúszó újságíró - a NőkLapja.hu és a HVG.hu korábbi újságírója 

Szinkrontolmácsolás francia és magyar nyelven

Az esemény ingyenes, de a regisztráció kötelező ezen a linken (90 látogatót tudunk fogadni).

A regisztrációt követően e-mailben megkapja a webináriumhoz való hozzáférés linkjét.

Unagi – Simon Lazarus

Unagi egy töredezett, interaktív videó installáció, amelyben a kép a különböző beállításaira esik szét, majd szóródik szét a térben. Az álombéli táj egy videójáték vagy egy mesefilm érzetét közvetíti. Ahogy a néző egyre beljebb kerül a kiállítási térben és közeledik a totemekhez, a kép úgy kezd el táncolni, billegni, szétesni. Végül a látvány úgy illan el mint egy álom kora hajnalban.

A közönség végül az online térben tekintheti meg Simon Lazarus francia művész alkotását, amelyet 2021 januárban mutattak volna be a Francia Intézetben. Simon Lazarus a Francia Intézet Facebook-oldalán tart virtuális tárlatvezetést.

Szövegek találkozása – Lola Gruber és Tóth Krisztina

2020 végén, az Hors les murs Stendhal program keretében Lola Gruber bejárja Közép-Európát, hogy megírja harmadik regényét, amelynek egy része Budapesten játszódik. Itt találkozik Tóth Krisztina író-költővel, aki műveivel számos irodalmi díjat nyert, köztük a József Attila-díjat. A vírushelyzet átírja kezdeti terveiket, és végül az őket körülvevő világról, valamint a világhoz fűződő érzéseikről írnak. A felolvasást a Francia Intézet Facebook-oldalán követhetik.

Online mikroszkópos műhely gyerekeknek: Egy csepp élet – közelről

2021. január 28. 17:00 – 19:00 – Online mikroszkópos műhely gyerekeknek (5 -12 éves korig)

A debreceni AGORA tudományos élményközponttal

Hogyan és miket láthatunk, ha mikroszkópba helyezett mintákat vizsgálunk? Mit rejt egyetlen vízcsepp? Milyen mintát, szerkezetet mutat egy pikkely, ha közelről vizsgáljuk? Erre és még sok érdekességre kapunk választ az interaktív bemutató alkalmával az online gyermekműhelyben.

Csak magyar nyelven

Az esemény ingyenes, de a regisztráció kötelező ezen a linken

A regisztrációt követően e-mailben kapja meg az online gyermekműhelyhez való hozzáférés linkjét.

 

A Gondolatok éjszakája világszerte : 24 órán át tartó programsorozat élőben

Az idei Gondolatok éjszakája egy 24 órán át tartó, különleges digitális élményt ígér, amely január 28-án reggel kezdődik és január 29-e reggelig tart. A közönség beszámolókat, interjúkat, beszélgetéseket és művészi előadásokat követhet a Fidzsi-szigetektől San Franciscóig és Szentpétervártól Kinshasáig Szöulon át Amszterdamig a Facebookon, a Youtube-on, a Francia Intézetek, valamint a Gondolatok éjszakája oldalán.

2021-01-28 00:01 2021-01-28 23:59 Gondolatok éjszakája

Hozzáadom a naptáramhoz