FRA

Konferenciák

2017-12-12 18:00 2017-12-12 20:00 Milyen szerepet játszik majd a fiatal generáció a politikában ?

Hozzáadom a naptáramhoz

Milyen szerepet játszik majd a fiatal generáció a politikában ?

Beszólsz vagy beszállsz ? Politikai szerpvállalás napjainkban

2017. december 12. 18:00 - 20:00

Kerekasztal-beszélgetés: Milyen szerepet játszik majd a fiatal generáció a politikában ?

A fiatal generációk aktuális kérdésekre adott válasza témánként és országonként változik. Van, hogy hallatják a hangjukat és van, hogy közönyt tanúsítanak. Miért aggódnak és mire vágynak? Szerintük hol van a helyük a politikai közösségben? A politikai színtér megnyílhat a nők és a kisebbségek előtt is?

A francia előadónk Charles Deffrennes, a Voxe Academy (Voxe.org) munkatársa lesz. A Voxe.org egy 2012-ben létrehozott  francia «civic technology», amely olyan digitális eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek közelebb hozzák a fiatal választókhoz a politikát és ösztönzik őket arra, hogy vegyenek részt a politikai életben. A Voxe.org rendezi a Voxe Academy programot is, amely középiskolások és egyetemisták politikai érzékenyítésével és felkészítésével foglalkozik.

A kerekasztal-beszélgetésen ez alkalommal is magyar, cseh és szlovák előadók vesznek részt.

Francia és angol nyelven szinkrontolmácsolással

A "Beszólsz vagy beszállsz? Politikai szerepvállalás napjainkban" c. 2017-es előadássorozatot a budapesti, a prágai és a pozsonyi Francia Intézetek szervezésében jött létre, a Párizsi Francia Intézet támogatásával.  A Budapesti Francia Intézet köszönettel tartozik az alábbi támogatóknak :

Az eseménysorozat bemutatása

Jelenleg számos mozgalom tűzte zászlajára a demokrácia és a demokrácia alapját képező mobilizációs formák megújítását. Gondolhatunk itt a francia Nuit Debout (Éjszakai felkelés) mozgalomra, a Brexit-népszavazás és az amerikai elnökválasztás meglepő eredményére, a civil társadalomból induló vagy a megkérdőjelezésen alapuló pártok megjelenésére.

Ezen történések láttán felmerül a kérdés, hogy mi is az a politikai elköteleződés és milyen hosszú távú hatása van úgy, hogy a kifejezési módjai változnak, a politikai hatalom hagyományos formái (szavazati jog gyakorlása, párthoz való csatlakozás) elveszítették a lendületüket és egyre nagyobb az igény a spontánabb részvételi formák iránt és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az érdeklődés az egy konkrét ügyben való elköteleződés iránt. 

A 2017-ben a Budapesti, Prágai és Pozsonyi Francia Intézetek szervezésében megvalósuló konferencia- és beszélgetéssorozat célja, hogy megvizsgálja, milyen a mai politikai elköteleződés, milyen (társadalmi, gazdasági és intézményes) jellemzők strukturálják és milyen perspektívák rajzolódnak ki a jövő generáció politikai mobilizációjának terén.

A programsorozat áprilisban Cynthia Fleury előadásával indult. A francia filozófus napjaink demokráciájával kapcsolatos kérdéseket járt körbe : válságban van-e a mai demokrácia ? Ha igen, melyek az okok és milyen megoldások lehetnek arra, hogy ez a válság csupán időszakos legyen ? A konferncia megtekinthető a következő linken : https://www.youtube.com/watch?v=wEzWyytCoCo

A nyitókonferencia után különböző kerekasztal-beszélgetések alkalmával olyan francia, magyar cseh és/vagy szlovák felszólalók nézőpontját ismerhettük meg, akik a politika, filozófia, szociológia vagy újságírás világát, vagy a fiatal generációt képviselik. A megvitatott témák aktuálisak mind Franciaországban, mind abban a három közép-európai országban, amelynek intézetei partnerei az eseménysorozatnak.

Április 19-én, Bruno Cautrès (CNRS-kutató a Sciences Po Politikai Kutatóközpontjában (CEVIPOF), Tóth Csaba (Republikon Intézet), valamint Pavel Fischer (STEM Institute) a választási döntések gazdasági és társadalmi vonatkozásait vitatták meg.

Az eseménysorozat november 23-án folytatódott Etika, erkölcs, átláthatóság: a demokrácia garanciái? címmel, Myriam Revault d’Allonnes filozófus részvetélével.

 

***

Round table discussion : How do younger generations fit in today’s politics?

With the participation of Charles Deffrennes, Voxe Academy (Voxe.org). Voxe.org is a « civic tech » startup developing digital tools to digest information specifically for younger people, and to encourage them to become interested in politics. They run, for instance, VoxeBot, a chat robot to discuss current affairs, they have launched a comparison tool for electoral programmes (available in 19 countries); and they organize regular workshops for students, businesses and the general public, focusing on civic and political education in France.

The round table, with the participation of Hungarian, Czech and Slovak speakers, will discuss how younger people see their place in the political community, what forms of engagement and information they would like to see emerge, the tools that can be used for making information about politics more available, and how the political field can also be made more open to women and minorities.

In French and English with simultaneous translation.

Closing event of the series of lectures and round tables on “Getting involved with politics today” organised throughout this year by the French Institutes in Budapest, Prague and Bratislava, with the support of the French Institute in Paris. The French Institute in Budapest thanks its partners for this cycle: the Institute of Political Science and the Institute of Legal Studies of the Academy of Sciences, the Association of Hungarian Political Science, the Institute of Political Studies of the University of ELTE, the Republikon Institute, and HVG.

2017-12-12 18:00 2017-12-12 20:00 Milyen szerepet játszik majd a fiatal generáció a politikában ?

Hozzáadom a naptáramhoz

Institut français en Hongrie

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest