FRA

Konferenciák

2019-04-01 18:30 2019-04-01 20:00 Előadás - Iskolai erőszak: változtassuk meg az iskolai légkört

Hozzáadom a naptáramhoz

Előadás - Iskolai erőszak: változtassuk meg az iskolai légkört

2019. április 1. 18:30 - 20:00

Az iskolai erőszakra gyakran mint intruzív erőszakra tekintettek. Sokáig „biztonságon” alapuló megközelítést részesítettek előnyben. Az „intruzív” logika miatt olyan intézkedéseket alkalmaztak, mint például kamerás megfigyelés, az épületek technikai lezárása, külön személyzet kinevezése és az iskola, a rendőrség és az igazságszolgáltatás közötti partnerségi kapcsolat megerősítése. Természetesen fontos a rendfenntartó erőkkel és az igazságszolgáltatással való együttműködés, de önmagában messze nem elegendő.

A kutatások szerint az iskolai erőszak sokkal inkább belső erőszak (a súlyos esetek kevesebb, mint 5 %-a intruzív eset), méghozzá egy pár diák, a diákok kb. 5-10%-a ellen sorozatosan elkövetett apróbb erőszakos cselekmények. Az erőszak elleni harc így egyben a zaklatás elleni harcot is magában foglalja, ehhez pedig pedagógiai fellépésre van szükség, hiszen az erőszak az iskolán belüli, nem pedig kívüli esetekből áll (még ha vannak is külsős esetek). A tanároknak, a szülőknek és a többi érdekelt félnek együtt kell dolgoznia.

Ez a konkrét példákat bemutató előadás rávilágít arra, hogy az erőszak elleni harchoz szükség van arra, hogy közvetlenül az erőszak ellen lépjünk fel (érzékenyítés, védelem, helyreállító igazságszolgáltatás, külön képzések), de az iskolai légkör javításához szükség van közvetett stratégiákra is: az, hogy az iskolai légkör milyen, függ attól, hogy a diákok és a felnőttek hogyan tanulnak bele a demokrácián alapuló iskolában az iskolai békébe.

Előadók: Dr. Éric Debarbieux - Réti Mónika - Dr. Fellegi Borbala

Regisztráció: h.antal@inst-france.hu

Francia és magyar nyelvű előadás, tolmácsolással.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Államtitkárság támogatásával és részvételével.

2019-04-01 18:30 2019-04-01 20:00 Előadás - Iskolai erőszak: változtassuk meg az iskolai légkört

Hozzáadom a naptáramhoz

Francia Intézet, Auditórium

www.franciaintezet.hu

Fő u. 17
1011 Budapest