FRA

Francia nyelvi projektek

2023-09-01 00:01 2023-09-25 23:59 Kreatív verseny - Gustave Eiffel

Hozzáadom a naptáramhoz

Kreatív verseny - Gustave Eiffel

2023. szeptember 1. 0:01 - 2023. szeptember 25. 23:59

Gustave Eiffel 1923. december 27-i halálának 100. évfordulója alkalmából a Budapesti Francia Intézet pályázatot hirdet a neves mérnök munkásságának megünneplésére. Gustave Eiffel számos fővárosban hagyta nyomát olyan emblematikus alkotásokkal, mint az Eiffel-torony, a Nyugati pályaudvar vagy a Szabadság-szobor. A részvevő pályázók interdiszciplináris munkával mélyíthetik el ismereteiket ennek az örökségnek a tudományos, műszaki és kulturális történetéről.

A regisztráció szeptember 1-től 25-ig tart 2023

Részvételi és regisztrációs feltételek

 • A pályázatra 9. vagy 10. évfolyamos, gimnáziumi vagy szakgimnáziumi, nappali tagozatos tanulók jelentkezhetnek magyarországi székhelyű intézményekből. A résztvevők francia vagy magyar nyelven, egyénileg vagy 2-5 fős csapatokban indulhatnak.
 • Minden résztvevőt (egyéni vagy csapat-nevezésnél, utóbbi esetben a csapattagok nevének regisztrációjával) egy pedagógusnak kell regisztrálnia az erre a célra létrehozott Google űrlapon; a regisztráció 2023. szeptember 1-jétől 2023. szeptember 25-éig nyílik meg. Minden regisztráció a jelen versenyszabályzat elfogadását jelenti.
 • A regisztráció során a résztvevőknek meg kell adni a kategóriát (irodalmi vagy alkotóművészeti), egyénileg vagy csoportos formában való részvételi szándékot és a választott nyelvet (francia vagy magyar).

A verseny leírása

A versenyen a tanulók egyénileg vagy csapatban vehetnek részt, és magyar vagy francia nyelven fejezhetik ki magukat. Minden résztvevő az általa választott irodalmi vagy alkotóművészeti kategória kizárólag egyikében versenyezhet (a regisztrációkor jelezni kell): 1. irodalmi vagy 2. alkotóművészeti kategória. A regisztráció Google űrlapon történik.

1. Az irodalmi kategória két típusa választható

1. egyénileg: készítsen egy képverset az Eiffel-torony mintájára, a megvalósítás költői és esztétikai szempontok alapján is elbírálásra kerül.

2. csoportos: 2-5 fős csoportban: párbeszéd alkotása a 25 éves Gustave Eiffel és Széchenyi István között egy képzeletbeli budapesti találkozójukon, az 1860-as évek végén A kettejük közötti beszélgetés a városok modernizációjára irányuljon, az építészetnek a szépség és a modernitás között elfoglalt helyére és szerepére fókuszálva a várostervezésben. A párbeszédet a tanulók adják elő.

2. Az alkotóművészeti kategória két típusa választható

1. egyénileg: Gustave Eiffel munkái által ihletett makett készítése (hidak, tornyok, csarnokok, világítótornyok, állomások). A makett elkészítéséhez bármilyen anyag felhasználható.

2. csoportos: 2-5 fős csoportban: 4-10 perces videófilm elkészítése, amely bemutatja Gustave Eiffel építészeti újításait, például a Nyugati pályaudvarról.

⚠️Figyelem:  2  kategóriákban  nincs lehetőség csoportos regisztrációra, ez a két kategória pedig a képversírása, illetve a makett készítése, itt csak egyéni pályázatokat fogadunk el !

A pályaművek beküldése

1. A pályaművek első szemlézése az emailen beküldött pályaművek alapján a Francia Intézet irányítása alatt történik

 • A kiválasztás a l.monfroy@inst-france.hu e-mail címre beérkező pályaművek alapján történik.
 • A pályaműveket 2023. november 18-áig lehet beküldeni.
 • A résztvevők csak egy pályaművet küldhetnek be.
 • A pályaművek videó esetén MP4 formátumban, fotó esetén jpeg, png, gif formátumban küldhetőek be (max. 3 fotó).
 • Használni lehet online fájl megosztást (Wetransfer, Smash.fr)
 • A fájlok elnevezésének feltétlenül tartalmaznia kell a Google űrlapon jelölt pályamű címét.
 • A küldemény tartalmazza a pályamű megalkotásának rövid leírását is.

2. A második (döntő) forduló a Francia Intézetbe fizikailag eljutatott pályaművek között zajlik

 • A kiválasztott alkotásokat el kell juttatni a Francia Intézetbe (1011 Budapest, Fő utca 17.) Lola Monfroy oktatási munkatársnak címezve postai úton vagy személyesen november 30-áig.
 • A Francia Intézetbe eljuttatott alkotásokat a zsűri szemrevételezi a döntőben.
 • A sikeres pályázók lemondanak a szerzői jogokról, amikor az alkotás kiállításra kerül.
 • Minden fotóhoz vagy videóhoz mellékelni kell a kiskorú egyik szülője által aláírt adatvédelmi nyilatkozatot.
 • A Francia Intézet elutasít minden felelősséget a szerzői joggal, a képekhez való jogokkal kapcsolatos viták esetén, a felelősség a pályázót terheli.

A versennyel kapcsolatos bármely kérdés esetén hasznos cím: l.monfroy@inst-france.hu

Részvételi szabályok és feltételek ezen a linken.

2023-09-01 00:01 2023-09-25 23:59 Kreatív verseny - Gustave Eiffel

Hozzáadom a naptáramhoz