FRA

2023

2023-03-21 00:00 2023-03-21 00:00 Országos döntő – „A disszertációm 180 másodpercben” verseny (MT180)

Hozzáadom a naptáramhoz

Országos döntő – „A disszertációm 180 másodpercben” verseny (MT180)

2023. március 21.

2023. március 21-én, kedden, az EESCA, az Auchan Magyarország, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, az Yves Rocher és a Tempus Közalapítvány partnerségével, megtartotta a „disszertációm 180 másodpercben” verseny ötödik kiadásának magyarországi döntőjét. Az eseményre az ESSCA budapesti telephelyén került sor, amely egy 30 éve Magyarországon működő francia üzleti iskola és amivel a budapesti Francia Intézet egy együttműködési keretszerződést írt alá nemrégiben.

A számos francia-nyelvű országban megszervezett nemzetközi verseny, arra hívja fel a doktoranduszokat, hogy kutatási témájukat franciául és egyszerű nyelvezettel mutassák be a laikus és sokszínű közönségnek – mindezt egyetlen dia segítségével és nem több, mint 3 percben.

A különböző tudományterületekről 15 résztvevő mutatta be kutatási témáját a zsűri és a közönség számára. Az értékelésnél szerepet kapott a retorikájuk és ékesszólásuk, az előadásuk felépítése, valamint a kutatásuk népszerűsítésére való képességük. Az előadásokat értékelő zsűri 7 tagból állt.:

  • DELI-GRAY Zsuzsa, Az ESSCA Budapest igazgatója,
  • Alexis RUSINEK, A Francia Intézet tudományos és egyetemközi együttműködési attaséja
  • SOMSSICH Réka, Az ELTE Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék dékánhelyettese,
  • HERNÁDI Anna, a Tempus Közalapytvány tanszék vezetője,
  • KRUZSLICZ Péter, A Szegedi Egyetem Frankofón Egyetemi Központ igazgatója,
  • MOSON Péter, Matematika professzor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről
  • SZABÓ Marcell, Aneszteziológus, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusa

A verseny végén két díjat osztottak ki: egyet a zsűri, egyet pedig a közönség. A zsűri által odaítélt első díjat Ziane Sofia Radja kapta a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem (MATE)-ről "A nitrogénpótlás hatása a gyümölcslevek tejsavas erjedésére" című disszertációjáért. Második helyezést ért el Eva Pinto, a Szegedi Tudományegyetem társszakos doktorandusza "A poli(ADP-ribozil)atció szerepének vizsgálata a kromatin DNS-károsodást követő reorganizációjában" című disszertációjával. Harmadik helyezést ért el Patkó Dóra a BME Egyetemről "Nemlineáris dinamikai modellek és izommodellek az emberi járás, ugrás és futás biomechanikájában" című disszertációjával.

A közönségdíjat Lendvai Gergely Ferenc, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója kapta "A digitális alkotmányosság és a digitális szolgáltatásokról szóló törvény elméleti és empirikus szemszögből" című disszertációjáért.

A verseny két nyertese képviseli Magyarországot az MT180 verseny regionális döntőjén, amelyet a lengyelországi, osztrák, szlovákiai, szlovákiai és csehországi Francia Intézetekkel partnerségben idén nyáron rendeznek meg a prágai Károly Egyetemen.

2023-03-21 00:00 2023-03-21 00:00 Országos döntő – „A disszertációm 180 másodpercben” verseny (MT180)

Hozzáadom a naptáramhoz