FRA

2022

2022-06-23 00:00 2022-06-24 00:00 Polgári atomenergia: a geopolitikai kérdések és a szakmai paletta – Szimpózium

Hozzáadom a naptáramhoz

Polgári atomenergia: a geopolitikai kérdések és a szakmai paletta – Szimpózium

2022. június 23. - 2022. június 24.

A budapesti Francia Intézet Tudományos, Műszaki és Egyetemi Együttműködési Osztálya által szervezett rendezvény

Június 23-án és 24-én a Francia Intézetben sor került egy szimpóziumra a polgári atomenergia geopolitikai és oktatási kihívásairól. A Külügyi és Kereskedelmi Intézettel (IFAT) együttműködésben szervezett esemény lehetőséget adott a francia és magyar szakértők és szakemberek közötti gazdag eszmecserére. A napirenden a következő témák voltak: az energiadiplomácia, a hidrogén szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a még igen kevéssé közismert került terepi munkalehetőségek bemutatása.

Az első nap, amelyet Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete nyitott meg, emlékeztetett a polgári atomenergia geo-gazdasági és geostratégiai szerepének fontosságára. Kovács Pál, a Paks II Zrt. vezérigazgatójának tanácsadója, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntarthatóságáért felelős korábbi államtitkár a Paks II. erőmű építését, mint a jelenlegi energetikai kihívásokra adott választ mutatta be. Florent Parmentier, a Sciences Po Paris vezető oktatója és a HEC Geopolitikai Központjának munkatársa ugyanebben a tekintetben hozzátette, hogy az atomenergia kulcsfontosságú tényező az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ez a zöld energia a láncreakciós folyamatnak köszönhetően folyamatos villamosenergia-termelést biztosíthatna, miközben tiszteletben tartaná az államok éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásait.

A második nap, amelyet Pierre Pédico – a budapesti Francia Intézet igazgatója – indított, a képzés, a  terület vonzerejének és francia szakértelmének jelentőségét emelte ki. Több előadó vendégünk is ismertette szakmája működését. Magyar részről Balczó Béla András - az Országos Atomenergia Hivatal kabinetvezetője - ismertette a Magyar Atomenergia Hivatal (OAH) szerepét a nukleáris park felügyeletében. Honti Gabriella - a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft (RHK) kommunikációs vezetője - ismertette az RHK szerepét a nukleáris, mezőgazdasági és egészségügyi hulladékok gyűjtésében és tárolásában. Francia részről Aline Leleux - a thionville-i Lycée des Métiers du Nucléaire igazgatója - és Fabien Cailly - a Groupement des Industriels de la Maintenance dans l'Est de la France (G.I.M Est) elnöke - mutatta be a különböző képzéseket, és kiemelve az ilyen típusú képzéssel kapcsolatos kommunikáció erősítésének fontosságát. Az előadók hangsúlyozták, hogy a Franciaországban eddig képzett mérnökök és szaktechnikusok száma nem elég magas ahhoz, hogy betöltsék az atomiparban keletkező állásokat. Ahogy Hervé Maillart, a francia nukleáris ipar állandó képviselője a Nemzeti Ipari Tanácsban rámutatott, ez a jelenség valószínűleg felerősödik a hat új atomerőmű építésével és a jelenlegi flotta élettartamának meghosszabbításával, ahogyan azt a Francia Köztársaság elnöke szorgalmazta. Ezért a munkaerő-piaci feszültségek elkerülése érdekében elengedhetetlen a képzés fejlesztésének és az ágazat vonzerejének előmozdítása.

Tehát a polgári atomenergia európai fejlesztése, amely a nemzetközi helyzetet és a jövő környezeti kihívásait tekintve alapvető fontosságú, nem valósítható meg a műszaki szakemberek egyetemi és szakmai képzésének mennyiségi és minőségi fejlesztése nélkül.

2022-06-23 00:00 2022-06-24 00:00 Polgári atomenergia: a geopolitikai kérdések és a szakmai paletta – Szimpózium

Hozzáadom a naptáramhoz