FRA

Kiállítások

2017-09-29 00:00 2017-11-05 00:00 OFF-Biennále Budapest

Hozzáadom a naptáramhoz

OFF-Biennále Budapest

GAUDIOPOLIS 2017 – Az öröm városa

2017. szeptember 29. - 2017. november 5.

A 2017-es OFF-Biennále francia és francia-magyar művészei között üdvözölhetjük Kim Donan Quocot, továbbá Binelde Hyrcant, aki a Cambeck c. videójával vesz részt, valamint Gróf Ferencet a Lucy, No Sky, No Diamond projekttel.

Gaudiopolis, az „öröm városa” egy gyermekköztársaság volt, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított a második világháborút követően Budapesten. Árvaháza vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül több száz gyereknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették szüleiket, otthonukat. Az „öröm városának” gyermek lakói saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül, és mindenkire (a tanárokra is) vonatkozó törvényeket hoztak. Ez a közösség azt tűzte ki célul, hogy újratanulja a demokráciát, és hogy „Krisztus evangéliumának szellemében, társadalmi korlátokat megszüntetve, önálló, öntudatos, önismeretre és önbírálatra törekvő, gyakorlatilag ügyes, elméletileg képzett magyar embereket” neveljen.

Gaudiopolis története ma is aktuális: az egymás iránti bizalom, a nagylelkűség, a felelősségvállalás és a törődés miniköztársasága inspirálta az OFF-Biennále projektjeit, és azt a saját működésmódunk szempontjából is példaadónak érezzük. Újra kell gondolnunk az egyéni kiállás, az oktatás, a közösségépítés és a demokrácia fenntartásának összefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepük ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek – és a művészetnek.

További információ: www.offbienale.hu

2017-09-29 00:00 2017-11-05 00:00 OFF-Biennále Budapest

Hozzáadom a naptáramhoz